Yleistä

Kestävyysjuoksuseura Teivo Stayers järjestää cooper-sarjan Teivon Ravikeskuksessa.

Cooper-testi
Juoksutestin tarkoituksena on edetä juosten mahdollisimman pitkä matka 12 minuutin aikana.
Lisätietoa


Rata

Testi juostaan raviradalla, joka on 1 kilometrin* mittainen hiekkarata. Se saattaa vaikuttaa hieman pitkältä urheilukentän yleensä 400 metrin rataan verrattuna ja niinhän se onkin.
Kaarteissa on hieman kallistusta, jotteivat juoksijat sinkoudu radalta kovan vauhdin takia.

Teivon Ravit - tietoa radasta.
Aluksi näkyy ravikalenteri, mutta rohkeasti sivulla alaspäin, niin löytyy myös kaviouran teknisiä tietoja.

Matkan arviointi

Matkan arvioimista helpottavat valkeat kepit 10 metrin välein. Lisäksi sadan metrin välein on keltaisia merkkejä, joiden numero näyttää täyteen kierrokseen jäljellä olevaa matkaa satoina metreinä.
Esim. merkki, jossa on numero 8, on 200 metrin kohdalla, merkki 5 on puolimatkassa, merkki 3 on 700 metrin kohdalla jne.

Toiminta:

Juoksija on joskus lähetetty matkaan radan näyttävimmältä kohdalta, joka on (valitettavasti) 30 metriä ennen** ravimaalia, mutta mitä todennäköisimmin lähtö asetetaan ravimaalin kohdalle, jolloin ylimääräinen laskeskelu jää pois.

Kierroksittainen väliaikapalvelu pyritään järjestämään ja keräämään myös väliajat talteen, jotta tuloksiin saadaan enemmän analysointimahdollisuuksia.

Väliajat pyritään ilmoittamaan seuraavasti (jos vain äänentoistoon saadaan volyymia):
  • 6 minuutin kohdalla
  • 11 minuutin kohdalla 
  • 12 minuutin lopetusmerkki
Pysähdyttyään juoksijat arvioivat vajaan kierroksen tuloksensa käyttäen apunaan keltaisia 100 metrin merkkejä sekä valkoisia 10 metrin keppejä.

Järjestäjien tulospartio kiertää radan ja kerää tulokset talteen sekä tarvittaessa auttaa lopputuloksen arvioinnissa.

* Tarkka, juostu kierrospituus poikkeaa hieman täydestä kilometristä.

Verrataan urheilukenttään: Kierroksen pituudeksi ilmoitettu matka ei ole mitattu sisäradan sisäreunan merkistä, vaan siitä 30 cm ulospäin, koska se on reitti, jota juoksija pystyy lyhimmillään juoksemaan.

Raviradalla periaate on sama, mutta reitti on metrin verran sisäreunasta ulospäin, sitä lähemmäksi hevonen ei kärryjen kanssa pääse.
Mutta ihminenpä pääsee, joten hänen juoksemansa matka voi olla alle kilometrin.

Tästä voidaan laskea ihmisen juoksema todellinen matka raviradalla.

Koska erolla sisäreunasta on merkitystä vain kaarteessa, saadaan ero sisäreunaan kaavasta 2 *pii * r, missä r = 1 metri (sisäreunan ja ajolinjan erotus), tulos 6,28 metriä, joka vähennetään radan nimellispituudesta 1000 metriä, jolloin saataisiin pituudeksi 993,72 metriä.

Voidaan kuitenkin olettaa, että ihminen juoksee raviradalla saman 30 sentin etäisyydellä sisäreunasta kuin urheilukentälläkin, joten huomioidaan se (2 * pii * 0,70 m = 4,40 m), ja tällöin todennäköinen ihmisen juoksema matka raviratakierroksella on 995,60 metriä, mikä voidaan laskutoimitusten helpottamisen takia pyöristää 995 metriksi.** Lähtöpaikka on otettava huomioon tulosta arvioidessa.