25.8.2022

Teivocooper-kausi 2022 maaliin työvoitolla

Keväällä kovinkin pitkältä näyttänyt Teivocooper-kausi 2022 olikin saapunut päätekohtaansa jälkikäteen tarkasteltuna yllättävän nopeasti. Pitkin kesää coopereita olivat suosineet lämpimät säät, joillakin kerroilla lämpötila oli päässyt nousemaan hieman yli sen kaikkein miellyttävimmän juoksusään.

Mutta toisin oli nyt. Jo matkalla tapahtumapaikalle Teivon Ravikeskukseen saatettiin havaita, että ikääänkuin viime aikain rankkojenkin sateiden jälkikaikuina oli ilmassa jonkin verran hienonhienoa tihkua. Kysymyksiä alkoi pyöriä mielessä: Alkaisiko sataa rankemmin? Kurastuuko juoksualusta? Kastuvatko juoksijat sekä toimitsijain paperit? Onneksi ravirata oli kaukaa viisaasti muutamaa vuotta aiemmin rakennuttanut osittain katetun ulkoterassin, joten ainakin ilmoittautuminen saataisiin hoidetuksi kuivissa oloissa.

Vedenpaisumuksen täyttämät uhkakuvat eivät kuitenkaan toteutuneet, vaan tihuttelu oheni ja loppui kokonaan hyvissä ajoin ennen lähtöä, jättäen kuitenkin juoksualustan hiukan pehmeähköksi.

Ilmoittautumisympäristö saatiin valmiiksi ja muuta tarvittavaa välineistöä keräiltiin kasaan. Tällä kerralla keräilemistä olikin vähän tavallista enemmän ja toisessa muodossa, koska edellisviikonlopun voimainponnistus Räikän puistojuoksun muodossa oli saattanut välineistön normaalista poikkeavaan järjestykseen, mutta tarmokkaan etsimisen tuloksena kellot, ajanottolistat, kynät ja mittapyörä onnistuttiin löytämään, ja siltä osin valmius kohdalleen.

Innokkaita cooperinjuoksijoita alkoi kerääntyä paikalle ilmoittautumaan ja tekemään alkuverryttelyä ynnä myös hiomaan taktiikkaansa, jotta lopputulos olisi toivottu tai jopa ylikin sen.

Sillä välin kulissien takana havaittiin uusi ongelmatilanne. Normaalisti käytössä on ollut raviradan hyvin toimiva kuulutusjärjestelmä, joka on varsin hyödyllinen siksi, että ympäri kenttää olevista kaiuttimista kaikki juoksijat ovat kuulleet samaan aikaan tiedotukset väliajoista ja Seis-komennon, ei nyt suostunutkaan toimimaan; ei langattoman mikrofonin eikä myöskään rakennuksen kiinteän mikrofonin kautta. Koska onneksi paikalla oli riittävästi toimitsijoita, ratkaistiin tilanne nyt niin, että pantiin kolme kelloa käyntiin ja toimitsijoita hajautui eri puolille rataa huutamaan väliaikoja.

Eikä tässä vielä kaikki. Lähtöä jouduttiin siirtämään hiukan myöhemmäksi, kun joukko rataa kiertäviä valjaikkoajajia ei millään muistanut nähneensä eikä kuulleensa radan cooper-varauksesta. 

Mutta vihdoin oli kaikki saatu valmiiksi ja juoksijat pääsivät matkaan toimitsija Jarin megafonikomennon siivittäminä. Noin viidentoista asteen lähes tyyni sateenjälkeinen sää oli erinomainen juoksun kannalta. Rata oli aavistuksen pehmeä, mutta ei rapainen. Juoksijat ponnistelivat jaksamisensa mukaan ja toimitsijapartion keräämät tulokset muodostuivat jotakuinkin, suunnilleen, koko lailla oletetuiksi ja ennakkoarvioiden mukaisiksi. (Lisätietoja kohdasta Tulokset).

Juoksun jälkeen palkittiin yhteiskilpailun voittaja. Yhteiskilpailuun vaadittiin tällä kerralla osanotto jokaiseen cooperiin. Voittajaksi osoittautui toisen polven juoksija, reipas juniori Toivo Honkala.

Kun mehua tahi vettä oli nautittu ja tuoretta juoksua oli jälkikäteisspekuloitu riittävästi, oli aika toimitsijain kerätä kimpsut ja kampsut kasaan ja kaikkien lähteä kotiin valmistautumaan uusiin haasteisiin, joista voidaan mainita Teivo Trail syyskuussa ja sitten tavalliseen tapaan lokakuussa esi-Teivocupilla alkava Teivocup.

Kiitoksia cooper-kaudesta kaikille asianosaisille ja tervetuloa niin uudelleen cooperiin ensi kaudella kuin myös muihin järjestämiimme juoksutapahtumiin!