Yleistä

Huomio! 

Ainakin kesällä 2023 cooperin suorituspaikka on Lamminpään urheilukenttä, Kivilevontie 50, Tampere.

 Kaikki alla oleva on siis tällä kaudella muistojen aarrearkun kimallusta, mutta olkoon näkyvillä siltä varalta, että tilanne tulevaisuudessa muuttuu.

Kestävyysjuoksuseura Teivo Stayers järjestää cooper-sarjan Teivon Ravikeskuksessa. 

 Cooper-testi
Juoksutestin tarkoituksena on edetä juosten mahdollisimman pitkä matka 12 minuutin aikana.
Lisätietoa


Rata

Testi juostaan raviradalla, joka on 1 kilometrin* mittainen hiekkarata. Se saattaa vaikuttaa hieman pitkältä urheilukentän yleensä 400 metrin pituiseen rataan verrattuna ja niinhän se onkin.
Kaarteissa on hieman kallistusta, jotteivat juoksijat sinkoudu radalta kovan vauhdin takia.

Teivon Ravit - tietoa radasta.
Aluksi näkyy ravikalenteri, mutta rohkeasti sivulla alaspäin, niin löytyy myös kaviouran teknisiä tietoja.

Nettikamera

Raviradalla on tarjolla myös nettikamera, joka antaa kokonaisvaltaista kuvaa raviradasta.

https://www.teivo.fi/raveihin/nettikamera/


Matkan arviointi

Rata-alueen sisäpuolella on sadan metrin välein kiinteitä keltaisia merkkejä, joiden numero näyttää täyteen kierrokseen jäljellä olevaa matkaa satoina metreinä.
Esim. merkki, jossa on numero 8, on 200 metrin kohdalla, merkki 5 on puolimatkassa, merkki 3 on 700 metrin kohdalla jne.

Maalisuoralla on viimeisen sadan metrin matkalla kiinteät merkit 20 metrin välien. Myös takasuoralla on yhdessä kohdassa samanlaisia merkkejä. 

Vielä tarkempaa matkan arvioimista voivat helpottaa radan sisäreunassa olevat valkeat kepit n. 10 metrin välein.
Tämä on tosin kaksiteräinen miekka, koska kepit ovat irtonaisia; ne on vain tökätty maahan ja ravien tiimellyksessä tai koneilla rataa huollettaessa kepit voivat irrota ja kaatua, minkä jälkeen on ratamestarin pedanttisuuden varassa, että ovatko kepit tarkalleen oikeilla kohdilla vai eivät. (Heittoja on).

Irtokeppien sijainti on siis ensin suhteutettava kiinteisiin merkkeihin ja vasta sen jälkeen niitä voi käyttää arvioinnissa apuna.

Toiminta:

(Juoksijat on joskus lähetetty matkaan radan näyttävimmältä kohdalta, joka on (valitettavasti) 30 metriä ennen** ravimaalia, mikä jouduttiin huomioimaan matkan laskennassa,  mutta se oli ennen se.)

Lähtöviiva piirretään ravimaalin (suurin tolppa) kohdalle. Korona-aikaan lähtöviiva piirretään pitkäksi ja hieman kaarevaksi tasaamaan matkaa ensimmäiseen kaarteeseen, jotta juoksijat voivat säilyttää sosiaalisen etäisyyden.

Lähtö on tasan kello 19.00. 

Huom! Radalle saa mennä vasta klo 18.55! Näin siksi, että aikaisemmin keskiviikko oli radan huoltopäivä, jolloin hevosia ei yleensä ollut liikkeellä radalla, mutta asia on muuttunut.

Cooperille on annettu vain aikaväli 18.55 - 19.25! Muina aikoina radalla ei ihmishenkilöitä saa olla!


Väliaikapalvelu pyritään järjestämään ja keräämään myös kierroksittaiset väliajat talteen, mikäli toimitsijavoima sen sallii, jotta tuloksiin saadaan enemmän analysointimahdollisuuksia.

Väliajat pyritään ilmoittamaan ainakin seuraavasti (jos vain äänentoistoon saadaan volyymia):

  • 6 minuutin kohdalla
  • 11 minuutin kohdalla 
  • 12 minuutin lopetusmerkki
Lopetusmerkin kuultuaan juoksijat pysähtyvät välittömästi ja merkitsevät paikan vetämällä pikku viivan radalle ja odottavat, että järjestäjien tulospartio kiertää radan ja kerää kunkin tulokset talteen sekä tarvittaessa auttaa lopputuloksen arvioinnissa.

* Tarkka, juostu kierrospituus poikkeaa hieman täydestä kilometristä.

Verrataan urheilukenttään: Kierroksen pituudeksi ilmoitettu matka ei ole mitattu sisäradan sisäreunan merkistä, vaan siitä 30 cm ulospäin, koska se on reitti, jota juoksija pystyy lyhimmillään juoksemaan.

Raviradalla periaate on sama, mutta reitti on metrin verran sisäreunasta ulospäin, sitä lähemmäksi hevonen ei kärryjen kanssa pääse.
Mutta ihminenpä pääsee, joten hänen juoksemansa matka voi olla alle kilometrin.

Tästä voidaan laskea ihmisen juoksema todellinen matka raviradalla.

Koska erolla sisäreunasta on merkitystä vain kaarteessa, saadaan ero sisäreunaan kaavasta 2 *pii * r, missä r = 1 metri (sisäreunan ja ajolinjan erotus), tulos 6,28 metriä, joka vähennetään radan nimellispituudesta 1000 metriä, jolloin saataisiin pituudeksi 993,72 metriä.

Voidaan kuitenkin olettaa, että ihminen juoksee raviradalla saman 30 sentin etäisyydellä sisäreunasta kuin urheilukentälläkin, joten huomioidaan se (2 * pii * 0,70 m = 4,40 m), ja tällöin todennäköinen ihmisen juoksema matka raviratakierroksella on 995,60 metriä, mikä voidaan laskutoimitusten helpottamisen takia pyöristää 995 metriksi. Käytännössä, lähinnä radan epätasaisuuden takia ihminen juossee hieman kauempana kuin 30 cm sisäreunasta, jolloin juostu kierroksen pituus lähenee täyttä 1000 metriä.** Lähtöpaikka on otettava huomioon tulosta arvioidessa.